Friday, September 18, 2015

Miha Mazzini bingo!

Bingo je igra na srečo, podobna tomboli. Dobiš kvadrat s 5 × 5 naključnimi števili, nekdo potem žreba števila in ko so enkrat izžrebana vsa števila iz ene vrstice ali stolpca tvojega kvadrata, zavpiješ ‘bingo!’ in si zmagal. Sčasoma so se na internetu pojavile sarkastične različice binga, npr. bullshit bingo, v katerem namesto številk nastopajo nakladaške fraze, ki jih radi uporabljajo managerji in podobni ljudje — ko si na nekem sestanku zaslišal že vse fraze iz neke vrstice ali stolpca svojega kvadrata, zavpiješ ‘bullshit!’ in si zmagal. No, ali pa vsaj fantaziraš o tem. Obstajajo tudi številne sarkastične različice binga za in proti raznim političnim ideologijam in podobno (npr. tule).

Ker rad prebiram kolumne Mihe Mazzinija (čeprav se z njim v skoraj ničemer ne strinjam — on ves čas kritizira ravno tiste lastnosti slovenske družbe in narodnega značaja, ki so meni najbolj všeč: pasivnost, egalitarizem, tarnanje, nostalgični spomini na socializem, navezanost na nepremičnine itd. itd.) in ker sem opazil, da se v njih večino časa vrti okoli majhnega števila enih in istih tem, mi je prišlo na misel, da bi lahko naredil bingo kvadrat tudi za njegove spise.

Na hitro sem še enkrat preletel njegove članke na siol.net iz zadnjih dveh let, izbral 24 pogosto omenjanih fraz in idej ter jih naključno razporedil po kvadratu. Tole je rezultat :)

podložniki rihtanje odgovor­nost prazno­verje Cankar
nepre­mičnine 70. leta Trstenjak pasiv­nost janze­nizem
narcisizem ustvar­jalnost bonus polje egali­tarizem izselje­vanje
progra­miranje jugo­nostalgija slovenska mati kult fizičnega dela tuji gos­podarji
stati inu obstati tarnanje Facebook antropo­logija teorije zarot

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home